Lézervágott ruhák – a lézer használata a ruhaiparban

A lézervágás története egészen az 1920-as években kezdődött, amikor Albert Einstein lefektette a lézersugárzás teóriáját. Elméletét azonban nem tudta igazolni, hiszen akkoriban még nem álltak rendelkezésre azok az eszközök, amelyekkel egy működő gépet tudott volna összeállítani, és közel 30 évet kellett várni ahhoz, hogy a gyakorlatban is aktivitásra bírjanak egy ilyen masinát.

Az anyagszétválasztások területén a lézervágás egy úgynevezett automatizált rendszer segítségével történik. A lézer nagyon magas hőmérsékletet hoz létre egy tűhegynél is kisebb területen, így célzottan képes szétvágni az anyagokat.

Leggyakrabban a fémiparban alkalmazzák ezeket a berendezéseket, azonban a textilipar is felfedezte magának ezt a területet, már hosszú évekkel ezelőtt. A gyártók nem a fémipari lézervágás során használt gépeket, hanem a plexi lapok szétválasztására alkalmas technológiát vetik be a ruhák előállításakor.

Miért jó a lézervágott ruha és a lézer használata a ruhaiparban?

Elmondható, hogy már a kezdetek óta sok kézimunkát igényelt egy-egy ruha előállítása, elég csak a szabásra, varrásra, díszek felhelyezésére gondolni. A tömeggyártás során is megkerülhetetlen volt korábban a manuális munka, azonban a lézervágók használatával kevesebb munkaerőre van szükség, és a gyártás is gyorsabbá vált.

A textíliák színezéséhez, vagy akár egy farmer esetében a koptatáshoz jelentős mennyiségű mérgező vegyi anyagra volt szükség. A lézervágott ruhák elkészítéséhez azonban ezeknek a számát is le lehet csökkenteni, ami egy fenntarthatóbb jövőhöz vezet.

Alapvető előnye a lézervágásnak továbbá az, hogy fémek esetében sorjamentesen, nagy pontossággal képesek szétválasztani az anyagokat. Ugyanezért szeretik a ruhaiparban is ezt a technológiát, hiszen a textilanyagok gyors és precíz megmunkálását teszik lehetővé, a vágás mentén sima élek keletkeznek.

Vélemény, hozzászólás?