Modern ruhák, modern technológia: napelemes ruhák

A technológiai fejlődést életünk minden területén érzékelhetjük, ráadásul a fejlődés, a változás üteme egyre csak gyorsul. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora utat jártak be a kommunikációhoz használt eszközeink. A Morse távírótól az okostelefonokig jutottunk, a virtuális valóságot használó konferenciabeszélgetések pedig már bármelyik évben a bevett gyakorlat részévé válhatnak.

A ruháink gyártási technológiája is sokat fejlődött, a felhasznált anyagok összetétele is sokat változott. Természetesen a divat is folyamatosan változik, evolválódik. A mai divatos női ruhák már egészen más szabásúak, mint elődeik, egyre többféle szituációban kell megállniuk a helyüket – egyszerre igyekeznek kényelmesek és elegánsak lenni, mindkettő fontos szerepet játszik például az üzleti életben, konferenciákon, nyári könnyed vacsorákon.

Azt viszont nem biztos, hogy sokan sejtették, hogy két, elsőre távol esőnek tűnő ágazat, az energiaszektornak és a ruhaiparnak közös projektje lesz. Pedig az ötlet már meg is született. A ruhaszövetbe épített napelemek gondolata Jayan Thomas, a University of Central Florida professzora fejében is megragadt. Napelem telepítése ilyen kis méretekben? Miért is ne! Gondoljuk csak el, a telefonunkat például nem kellene a hálózatról, vagy powerbankokról tölteni, akkor is kapnának energiát, amikor a napelemekkel átszőtt pulóverünkben a réten sétálunk. És ez csak egy, a sok ezer potenciális felhasználási mód közül.

Vélemény, hozzászólás?