Foltok eltávolítása a ruhákról

A ruhák meghatározó szerepet töltenek be az életünkben, a munkahelyi dresszkód, az otthoni kényelmesebb viselet, illetve a színházba, operába is más anyagú és szabású öltözéket veszünk magunkra. Az élethelyzetek döntő többsége nem követeli meg, hogy egy ruhadarabot ne vegyünk fel kétszer egymás után (például viszonylag kevesen járunk tévés szereplésekre rendszeresen), mindannyiunknak vannak ruhái amik a szívünkhöz nőttek, ha tehetnénk mindig azokat viselnénk.

A ruhák tisztán tartása

Ha viszont sokszor szeretnénk felvenni egy ruhadarabot, akkor oda kell figyelnünk, hogy a megfelelő anyagokkal és módszerekkel tartsuk tisztán őket, különben búcsút inthetünk nekik. Számos “veszély” leselkedik a tisztaságukra. Ételfoltok az étel készítése (ne felejtsük el a kötényt!) és fogyasztása közben is. Mókázás a játszótéren: a sár-, homok- és fűfoltok szinte garantáltak. Autószerelés a garázsban: olajok, zsírok, szennyeződések végeláthatatlan sora.

Nem csak otthon, a munkahelyünkön is

A munkahelyünkön is könnyedén összepiszkolódhat a ruhánk, még az olyan helyeken is, ahol nem magától értetődő a veszély – gondolok itt például az irodára. Sokunkkal előfordulhatott már, hogy ki kellett cserélnünk mondjuk a tonert vagy tintapatront a nyomtatóban, mivel az informatikus/rendszergazda éppen nem volt elérhető. Ha nincs kellő tapasztalatunk egy ilyen műveletnél, akkor benne van a pakliban, hogy összefogdossuk a gyári tonert vagy utángyártott tintapatront olyan helyeken is, ahol festékkel is érintkezünk… ilyenkor összepiszkolhatjuk az ingünket/blúzunkat, ami egy kis színt fog vinni nemsokára kezdődő meetingre, csakhogy ez nem lesz számunkra feltétlenül előnyös.

Egy szó, mint száz: foltok lesznek a ruhákon. Mindig nézzük meg a ruha címkéjén szereplő utasításokat és tartsuk be az előírásokat. A különböző anyagú ruhákat és a különböző szennyeződéseket is másképpen kell kezelni, más oldószert kell használni. Mindig végezzünk próbatisztítást, nehogy kárt tegyünk az anyagban.

Vélemény, hozzászólás?