Vendégként milyen ruhát viseljünk egy esküvőn?

esküvő nyáron

Egy esküvő valódi lélekmelegítő esemény, hiszen két ember ekkor fogadja meg, hogy összeköti az életét. A családtagok, rokonok és a barátok is jellemzően tanúi egy ilyen csodálatos fogadalomtételnek, így együtt ünnepelhetik meg az ifjú pár életének egyik legfontosabb döntéshozatalát. Mivel az esküvők általában nagyszabású jeles alkalmak, ezért a vendégeknek is illik ünnepi ruhákban megjelenniük. Gyakorlatilag mára már kialakult az esküvőkre vonatkozó etikett, ahol behatárolják, hogy milyen viseletet illik vagy éppen nem javasolt magunkra ölteni, hölgyek és urak tekintetében egyaránt. Ezek ugyan íratlan szabályok, ám nem árt tisztában lenni velük, hiszen akár kellemetlen szituációba is kerülhetünk, ami elronthatja az este további részét.

Milyen szabályok épülnek az esküvői viselet köré?

Az alkalmi ruhák között akadnak olyan darabok is, amelyek mutatósak, de célszerűbb inkább baráti találkozóra félretenni őket, mert esküvőre nem igazán valóak. Az egyik legfontosabb etikett a ruha színéről szól. Köztudott tény, hogy egy esküvőn nem illik fehérben, feketében vagy pirosban megjelennie a hölgyeknek. A fehér és annak különféle árnyalatai leginkább az ifjú arát illetik meg.

Amennyiben mégis ragaszkodnánk a fehér színárnyalathoz, igyekezzünk olyat választani, ami mintákkal van borítva, például csodaszép virágokkal, ugyanis kis mértékben szerepelhet rajta a fehér, a lényeg, hogy ne domináljon. Egy ilyen ruha ideális lehet, mondjuk egy nyári esküvőre.
Fekete női ruhát se válasszunk vendégként az esküvőre, mivel a fekete a legtöbb kultúrában a gyász jelképe, nem mellesleg meglehetősen kirívóak lehetünk a vidám színekben pompázó násznép körében. A hagyományok szerint a menyasszony az este folyamán átöltözik menyecskeruhába, ami jellemzően piros, éppen ezért a vendégeknek nem illendő ilyen színű viseletben megjelenniük. Viszont, ha csak elenyészően tűnik fel a piros, a ruhában, akkor nyugodtan felvehetjük.

Vendégként a téli esküvők során is oda kell figyelni a szolidabb, elegánsabb ruhák megválasztására. Jellemzően a bézs, púder árnyalatok dominálnak ebben az évszakban, valamint népszerűek még a metál-, és a pasztellszínek. Arra okvetlen figyeljünk, hogy a bőrtónusunkhoz, egyéniségünkhöz és testalkatunkhoz megfelelő darabot öltsük magunkra.

Ma már külön iparág épült arra, hogy a molettebb vendégek is megtalálják az ünnepi ruhájukat az esküvőkre. Rengeteg stílus, szín és kiegészítő áll rendelkezésükre, legyen szó hosszabb, vagy rövidebb fazonú estélyiről.

Tehát az alkalmi ruhák kínálata napjainkban széleskörű, így könnyen ráakadhatunk arra a típusúra, amelyben az egész esküvő ideje alatt, varázslatos pompában tündökölhetünk.

Vélemény, hozzászólás?