Mit viseljenek a nők nyáron az irodában?

Az üzleti életben nem mindegy, hogy milyen ruhadarabokat öltünk magunkra. Van, ami belefér és van, ami nem. Bizonyos vállalatoknál meg van határozva a dress code, de sok helyen íratlan szabályok vonatkoznak az öltözködésre. Egy üzletasszonyra gondolván sokaknak olyan hölgy jut az eszébe, aki kosztümöt, magassarkú cipőt visel és szigorú a tekintete, ám ma már van ennek szélsőséges ellentéte is, hiszen számos irodában áttetsző blúzt, mini szoknyát, feszülő ruhadarabot is felvesznek a dolgozók. Napjainkban a határ mondhatni a két szélsőség között húzható meg, de nyáron, amikor tombol a kánikula, elég nehéz megtalálni azt a ruhakölteményt, ami az irodai normáknak is megfelel és nem is sülünk meg benne.

Öltözködési szabályrendszerek

Léteznek szigorúbb öltözködési szabályok, ezt nevezik business formal-nak, a megengedőbbeket pedig business casual-nak. Ezekkel akkor is javasolt tisztában lenni, ha a mi munkahelyünkön nincsenek efféle előírások. Ami minden alkalmazottra vonatkozik, hogy tiszta, elegáns, igényes és nem gyűrött darabokban jelenjenek meg a munkahelyükön.

Nadrágból nyáron bátran felvehetünk lengébb, bokáig érő típusút, szoknyából lábszár közepéig vagy térdig érőt. A fazon követheti a testformát, viszont túlságosan szűk lehetőleg ne legyen. A blúzok dekoltázsára ügyeljünk, törekedjünk a szolid megjelenésre, de azért nyakig sem kell begombolnunk. A szoknyákhoz jellemzően szükséges a harisnya, viszont nyáron ettől a munkáltató eltekinthet.

Mit csináljunk, ha napközben kárt teszünk a ruhában?

Előfordulhat, hogy valamilyen irodaszer által folt keletkezik a ruhaneműn, például kifolyik a tollból a tinta, ilyenkor a leglényegesebb, hogy gyorsan cselekedjünk. Az első és legfontosabb lépés felitatni a tinta nagy részét, hogy minél kevesebb ivódjon be az anyagba, ehhez alkalmazzunk papírtörlőt, majd egy vattalabdát mártsunk koncentrált alkoholba és körkörös mozdulatokkal igyekezzünk eltávolítani a foltot. Amennyiben ez nem bizonyul elegendőnek, ismételjük meg az eljárást később és mossuk ki a ruhát a textilgyártó ajánlásai alapján.

Vélemény, hozzászólás?