Milyen ruhát illik felvenni egy állásinterjúra?

Napjainkban, a legtöbb munkahelyen már nem elvárás a kiöltözés, mivel modern világunk, társadalmunk sokkal lazább felfogású lett, ám vannak íratlan szabályok, amelyeket illik betartanunk. Természetesen akadnak még vállalatok, ahol megkövetelik a dress code-ot, de ezek száma ma már elenyésző. A jó benyomás érdekében egy állásinterjún is illik kulturáltan megjelenni, valamint ápoltan.

Az első találkozás során minden apróságra figyelnünk kell, ugyanis az első benyomás nagyon rövid idő alatt kialakul, amit megváltoztatni meglehetősen nehéz. Tehát a viselkedésünkre a lehető legjobban összpontosítsunk, hogy a másik fél vagy felek számára minél szimpatikusabbak legyünk. Kutatások is igazolták, hogy mennyire kevés idő áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy lenyűgözzük a beszélgető partnerünket.

Mire figyeljünk?

A felmérésekben résztvevők nagy része emelte ki a mosolygást, udvariasságot, illetve a szemkontaktust, de persze amellett sem mehetünk el, hogy mit vegyünk fel.
Most eláruljuk, hogy mit nem célszerű viselnünk egy állásinterjún.
Először is javasolt utánanézni, hogy az adott cégnek nagyjából milyen az öltözködési kultúrája, ezt ellenőrizhetjük a közösségi oldalakon, ahol esetleg ráakadunk egy csoportképre, de a vállalat weboldalán is találhatunk ezzel kapcsolatban információkat.

Tipp: Mystic Day ruhák!

A sztenderdek a munka típusától eltérhetnek, a banki szektorban például mind a mai napig meghatározó szerepe van a kosztümöknek, zakóknak, blézereknek, ingeknek és a blúzoknak. Mindenesetre az előnnyel jár, ha ismerünk valakit a cégtől vagy a szektorból, aki praktikus tanácsokkal láthat el bennünket.

Amit célszerű elkerülni az a szaggatott, koptatott farmer, amelyek napjainkban bármennyire is vagányak és divatosak, egyáltalán nem illenek egy állásinterjúra. Továbbá, a szűk, rövid szoknya sem elfogadott, inkább maradjunk a térdig érő típusúaknál, felsők tekintetében pedig kerüljük az átlátszó, kivágott darabokat. Nem ajánlott még a túl sok smink vagy kiegészítő és a parfümmel se essünk túlzásba. Arra is gondoljunk, hogy a táskánk, óránk szintén sokat elárul a jellemünkről. Nagy jelentőséggel bírnak a színek is, a jól megválasztott árnyalatok sokat dobhatnak a személyiségünkön. A harsány árnyalatokat mellőzzük, mint mondjuk a piros, rózsaszín, narancssárga vagy lila, ezek könnyen elterelhetik a figyelmet a lényeges dolgokról. A szakemberek szerint a pasztellszínekkel nem nyúlhatunk mellé, mert a környezetre nyugtatóan hatnak.

Az interjúra készüljünk elegáns, nem feltűnő ruhadarabokkal, amelyek kiemelik pozitív tulajdonságainkat és magabiztosabbá tesznek. Ideális választás lehet egy nadrágkosztüm vagy egy térdig érő ruha, esetleg szoknya valamilyen visszafogottabb blúzzal.

Vélemény, hozzászólás?